jacko_krieger

Aangemaakte reacties

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • In antwoord op: Leermeester gezocht #13664
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Ha Gerben,

  goed om een keer iemand uit Overijssel te mogen begroeten hier. Welkom! Ik kom uit de buurt van Holten. Ik ben geen leermeester, verre van dat maar ik kan je wel aanraden eens contact op te nemen met Jurgen Nijhof (smid uit Goor www. smederijjurgennijhof .nl). Ik heb daar eens een workshop gevolgd en daarna was ik volledig om. Geweldig mooi werk en Jurgen is een erg bevlogen en enthousiaste smid.

  Zelf ben ik ook nog op zoek naar een ruimte in de buurt waar ik mijn smidse kan stallen. Doe het nu af en toe in de achtertuin maar met 2 loslopende kinderen is dat niet echt ideaal.

  Groeten Jacko

  In antwoord op: Hamerslagdag 2018 #12805
  jacko_krieger
  Deelnemer

  super! dank je!

  In antwoord op: Hamerslagdag 2018 #12793
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Ik was er helaas niet bij dit jaar, hoe was het? zijn er nog ergens foto’s te bewonderen?

  In antwoord op: Uitstootgassen smidsvuur #12775
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Dag Albert,

  In een vergelijkbare zoektocht ving ik al vrij snel bot. Ik mijn geval was ik op zoek naar een geschikt filter voor op mijn halfgelaatsmasker. Wat ik heb kunnen vinden is dat de normale stoffen vrijkomen die bij elke verbranding vrijkomen, CO2, stof/as etc. daarnaast komt er bij het stoken op kolen (bijv. vetnoten) extra zwaveldioxide en/of zwaveltrioxide vrij.

  tot zover mijn beperkte kennis.

  In antwoord op: Vraagje !! #12757
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Goedemorgen,
  ik ben ook slechts een beginner maar ik vermoed dat je “Damast” wil smeden. Een eerste tip: youtube is je vriend. Het staat vol met instructiefilmpjes. Ook over dit onderwerp, zoek bij youtube bijvoorbeeld op “forging Damascus”.
  groet!

  In antwoord op: handboek voor den smid (BERGHUIS) #12327
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Geweldig bedankt man!
  heb nu al zin in vanavond. lekker neuzen in het boek 🙂

  In antwoord op: chat kamer #12325
  jacko_krieger
  Deelnemer

  zoals Karel al aangeeft dien je het staal te ontlaten. Een manier is om het staal te verhitten tot een “rood/ oranje” temperatuur (afhankelijk van het soort staal) en dan aan de lucht af te laten koelen. Bijvoorbeeld in de schuur (of waar je ook smeed) op een (warme) hitte bestendige steen. Dit moet je mogelijk een aantal keer achter elkaar doen. Het is een beetje trail and error, het idee is om het staal langzaam af te laten koelen zodat alle spanningen eruit zijn en er grote kristallen worden gevormd. Je kunt ook proberen je oven op een minimale stand te zetten (of uit) nadat je het staal hebt verhit tot de juiste temperatuur.

  succes!

  In antwoord op: chat kamer #12324
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Olav, kijk eens onder het kopje “smeedkennis” op smedentotaal. Dan vervolgens zoeken naar het oude smedentotaal forum. Daar staan al erg veel boeken (in het engels).

  In antwoord op: chat kamer #12323
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Scott: Zonnebloem olie kan prima. Ik zal niet zeggen dat dit het beste is maar het doet zijn taak perfect. Ik gebruik het zelf ook voor mijn beitels uit verschillende gereedschapstalen.

  In antwoord op: handboek voor den smid (BERGHUIS) #12322
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Ruud,

  zou je hem mij ook kunnen sturen via:
  jacko_krieger(apenstaartje)hotmail.com

  Ik kan er elders zo slecht aan komen.

  In antwoord op: chat kamer #12095
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Ik heb een Roestvast stalen plaat van 5 mm om mijn vuur (in een remtrommel). Deze trekt krom als het vuur een tijd aan staat en dus goed heet is. ik raad 5-6 mm aan.

  In antwoord op: handboek voor den smid (BERGHUIS) #12071
  jacko_krieger
  Deelnemer

  en mij ook? 🙂

  In antwoord op: Beginnen met smeden #12068
  jacko_krieger
  Deelnemer

  Hoi Mitchel,

  ik ben slechts een hobby smit (thuis in de achtertuin) en youtube is voor mij een grote bron van informatie. Voornamelijk in het begin. Bekijk bijvoorbeeld eens een video van Joey van der Steeg, Dirty Smitch etc.. erg vermakelijk en leerzaam. Later of parallel kun je een workshop bij een smit volgen. Hier kan Leander je vast bij helpen, kijk anders bij een smit in de buurt of hij zo’n workshop geeft. De NGK (smeden.nl) geeft ze ook. Ik ben nu na twee jaar op het punt om te beginnen aan smeedboeken, om de techniek te verfijnen. Tot die tijd was het voor mij vooral veel, heel veel, zelf doen, oefenen en fout doen.

  De benodigde gereedschappen (aambeeld, hamer etc) kun je eerst 2e hands kopen op bijv. marktplaats. stukje bij beetje maak je je eigen gereedschap en wordt je uitrusting steeds completer.

  Veel plezier bij je tocht door de wereld van het smeden 😉

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)