Snowfall

Aangemaakte reacties

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • In antwoord op: nieuwe oven bouwen #17538
  Snowfall
  Deelnemer

  Hoi jan,

  Ik zie een beetje wat je probleem is, je hebt 2 branders op een zeer kleine oven. Nou is dat niet zozeer een probleem behalve dat je branders dicht bij de opening zitten, hierdoor word het grootste deel van de hitte naar buiten geblazen in plaats van vast te worden gehouden.

  Als je je oven wat verlengd dat de branders vooral in het midden zitten en bij opstarten de opening vernauwd zal het opwarmen een stuk sneller gaan.

  Veel geluk verder! Ziet er beter uit dan wat ik kan doen 😀

  In antwoord op: nieuwe oven bouwen #17535
  Snowfall
  Deelnemer

  Hoi jan,

  heb je mischien foto’s van je smeedoven? dat helpt andere hier een hoop om je te helpen.

  tevens heb je niet verplicht een isolatie deken nodig. dit word alleen wel meestal gebruikt voor ovens die ronde, gladde vormen hebben.
  mischien dat je niet genoeg gas door laat stromen of je hebt geen deurtjes om de warmte te behouden in je oven.

  In antwoord op: Heet vuur maken #15725
  Snowfall
  Deelnemer

  Hoi Bram,

  Hartstikke leuk dat het beter ging, het smidsvuur dat in het filmpje was te zien is een zogenoemde “side blast forge” bij deze vuren moet je opletten dat de kool restanten niet je luchtpijp dicht laten lopen. kijk ook tevens uit met het hout waar het vuur inzit. Ik raad je ook aan om anders te kijken naar een remschijf vuur (brake drum forge) dit is het meest gemaakte type vuur voor hobbyisten.

  het is ook zeer goed te horen dat je denkt aan de veiligheid en gereedschappen. je hamer hoeft niet een speciale hamer te zijn, je kan gebruiken wat je wilt, maar als je wat geld overhebt probeer een bankhamer of een monteurshamer te krijgen. deze worden het meeste gebruikt en zijn ook veel te zien op youtube bij de How-to video’s. ik raad verder nog een haakse slijper aan om je materialen kleiner te slijpen.

  een tang is zelf goed te maken uit 2 stukken 18mm rond staal dat meestal te halen is bij de bouwmarkt. een pons en bijtel is ook wel handig.

  voor een stuk spoorrails kan je het beste iemand mailen of bellen die aan de spoorwegen werken (ProRail bijv) of kijken bij een metaal sloop. in beide gevallen zijn de heren van beide bedrijfen meestal aardig genoeg om een stukje af te snijden en gratis weg te geven. ze zijn ook te koop op marktplaats voor 25/40 euro.

  ik hoop dat het je verder lukt, en nog veel plezier met het smeden 😉

  In antwoord op: Heet vuur maken #15723
  Snowfall
  Deelnemer

  Ik kan je foto’s niet zien maar wat je volgens mij moet doen is bij de bouwmarkt of sloop een ijzeren buis halen en die van de luchttoevoer naar de kachel lijden. ( zie: https://www.homemadetools.net/uploads/182963/homemade-blacksmith-s-forge-2.jpeg )

  als je met een pijpenbuiger de buis wat aanpast kan je luchttoevoer op allerlij manieren worden bevestigd aan je vuur. mocht de opening van je slakkenhuis nou te groot zijn dan moet je waarschijnlijk een vernauwing maken. let alleen wel op met je slakkenhuis dat je niet teveel lucht het vuur in stuurt, het vuur kan (als je met kolen werkt) te heet worden waardoor je werkstuk begint te smelten. daarom is het nodig wanneer je met een doorlopende zuurstof toevoer een schuifje plaatst. dit is niet nodig voor je gezien je nu nog met een boormachine de zuurstof aandrijft.

  als je nog vragen hebt hoor ik het graag 😉

  In antwoord op: Heet vuur maken #15721
  Snowfall
  Deelnemer

  Hoi Bram,

  Heb je wat foto’s van je vuurtje? dat helpt met uitleggen zodat wij hier ook een beetje weten over hoe en wat.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)