TechnicusJoe

Aangemaakte reacties

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • In antwoord op: water op het aambeeld #10027
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Beste Toon,

  (Vooral) in Japan wordt er veel water gebruikt bij het smeden. Tijdens het smeden ontstaat er altijd een aanslag op het materiaal. Dit zijn die grijzig-blauwe schilvers die eraf komen.
  Deze oxidehuid is hard op zich, maar heel broos. Als je je aambeeld en hamer niet schoon houdt, dus niet telkens deze oxidehuid wegveegt of blaast, kun je deze tegen/in je materiaal slaan.
  Hierdoor ontstaan dus overal kleine putjes wat het werk minder mooi maakt en veel meer tijd kost om weer weg te smeden of zelfs vlak te schuren.

  Daar het van belang is voor een zwaard zoals een katana of andere bekende Japanse klingen zo goed en precies mogelijk te smeden, is schoon smeden een vereiste.
  Men doet dat o.a. door water op het aambeeld te leggen en de hamer nat te maken.
  Als het hete materiaal in contact komt met het water en er wordt op geslagen, wordt er kort onder druk stoom gevormd. Deze stoomdruk neemt zo snel toe dat er een kleine stoomexplosie ontstaat. Door deze explosie wordt de oxidehuid weggeblazen en blijft het materiaal schoon.
  Dit stelt de smid in staat om schoon en effectief te werken.

  Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.

  Groeten,

  Joe

  In antwoord op: Chef kok wilt overstappen naar Smeden – Voorstellen. #9852
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Hoi Peter,

  Leuk dat je je aangesloten hebt bij ’t forum. Zo zie je maar dat uit verschillende hoeken mensen smeden toch heel fascinerend blijven vinden.

  Als het niet te ver voor je is, mag je gerust een keer bij mij langskomen in Woubrugge, in de buurt van Leiden en Alphen a/d Rijn.

  Ik hoor van je en veel plezier in je nieuwe passie!

  Groeten Joe

  In antwoord op: Wie weet wat dit is? #9721
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Ik weet niet zeker wat het is. Maar het doet mij denken aan de handvatten die misschien op een ouderwetse ploeg zat, die door paarden getrokken werd.
  Of misschien van een ander werktuig dat op ’t land gebruikt werd.

  In antwoord op: Terugkomst uit Engeland #9695
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Heren, de onderwijsinstelling in deze school is iets anders dan wat wij in Nederland hebben.
  Je hebt verschillende vakken: Smeden (hoofdvak), lassen (autogeen, mig, tig en elektrode),
  fabricage (plaatwerk), technisch tekenen, met daarnaast je standaard vakken; Engels en wiskunde.

  Behalve bij Engels en wiskunde, heb je het hele jaar door allemaal examens. Bij elk werkstuk dat je maakt, moet je een bepaald criterium behalen. Haal je dat niet, krijg je er geen voldoende op.

  De becijfering is als volgt: onvoldoende, voldoende, goed, uitstekend (Fail, pass, merit, distinction.) Voor een pass moet je het minimum aan werkstukken maken die er niet per se perfect uit hoeven te zien. Bijvoorbeeld, als je een tang maakt, zo lang hij grijpt wat hij moet grijpen, krijg je een pass. De benen mogen een meter verschil hebben, scheve bek, en meer. Maar heel goed staat ’t niet. Hier zit een klein beetje vinger-in-je-neus papierwerk bij.
  Een merit krijg je als je gemaakte werkstukken redelijk in de buurt komen van de tekening van het werkstuk dat je moet maken. Hierbij zit meer papierwerk dat goed gekeurd moet worden. Zonder een goedkeuring van beiden, krijg je geen merit.
  Voor een distinction moet je al het papierwerk goed gedaan hebben (je moet een pass hebben om een merit te krijgen, en een merit moet je al hebben voordat je een distinction kunt krijgen. Het criterium is een soort ladder, je kunt geen treden overslaan).
  Je smeedwerk moet er netjes uit zien en binnen een aantal millimeter (meestal 1 tot soms 5). Daarbij dien je een evaluatie te schrijven van je werkstukken, met een reflectie voor jezelf om op te verbeteren en een procesverslag. In dit procesverslag beschrijf je met tekeningen (zelf getekend met de hand) hoe je een bepaald werkstuk maakt, duidt op de mogelijke fouten die je kunt maken en hoe je ze voorkomt en/of verbetert.
  Behaal je dit allemaal, dan krijg je een distinction.

  Ik heb van alles moeten maken, van tangen tot een grote plantenhanger tot een draaibare beugel in het vak smeden.
  Bij lassen, allerlei soorten lassen; hoeklassen, kontlassen (Butt weld in ’t Engels), T lassen en meer. Ook zat er snijbranden en plasmasnijden bij.
  In fabricage maak je een schaal model van een rookkap, waarbij je zelf mag kiezen of je het met autogeen, mig, tig of elektrode last. Daarnaast andere kleine werkstukken die je uit plaat moet maken; gereedschapskist, optioneel met lades (hoeft niet).
  De ontwerpen zijn meestal niet de mooiste, maar dat is hier het punt ook niet. De nadruk ligt er zwaar op dat jij je technieken goed beheerst en daarmee werkstukken op maat kunt maken. Elk werkstuk heeft zoveel mogelijk verschillende technieken.
  Het is later je brood, dus het móet goed zijn.

  Hier een aantal links naar een aantal foto’s van wat ik gemaakt heb.

  Link naar de grote plantenbak hanger. Van onder tot boven is de achterplaat 720mm lang.
  https://www.facebook.com/joey.vandersteeg.3/media_set?set=a.1396909623898671.1073741837.100007389393874&type=3

  Draaibare beugel
  https://www.facebook.com/joey.vandersteeg.3/media_set?set=a.1403167616606205.1073741842.100007389393874&type=3

  Een aantal hamers
  https://www.facebook.com/joey.vandersteeg.3/media_set?set=a.1419385274984439.1073741848.100007389393874&type=3

  Mijn gereedschapskist, 750×300 is de oppervlakte, deze was 6 maanden geleden nog leeg. Hij zit barstens vol met andere werkstukken die ik heb moeten maken.
  https://www.facebook.com/joey.vandersteeg.3/media_set?set=a.1419386744984292.1073741849.100007389393874&type=3

  En zo heb ik nog meer gemaakt, maar daar heb ik zelf geen foto’s van. Wel staan deze in een portfolio die ik toegestuurd krijg als het academisch jaar voorbij is.
  Alles staat op distinction. 🙂

  In antwoord op: Gekopieerde/gestolen videos #9410
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Hoi Joe. Ik las over jou probleem met dat andre jou filmpjes kopieren en downloaden.
  Bij de intellingen voor Googl kun je aangeven of je wilt dat jou filmpjes door anderen gedownload kunnen worden of niet. Dit staat standaard af gekruist op “ja” en dat kun je dus zelv veranderen. ’tis maar een tip.
  Met vriendelijke groeten.
  van
  Niels uit Noorwegen

  Beste Niels,

  bedankt voor de tip, maar dit haalt niks uit. Je kunt heel simpel programma´s downloaden die YouTube video´s kunnen downloaden, of het nou aangevinkt staat als toegestaan of niet.

  Gelukkig heb ik auteursrechten op mijn video´s zitten en kan ik ze laten verwijderen als ik aantoon dat mijn claim juist is.

  In antwoord op: Keertje smeden, nu het nog kan #8354
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Heren,

  Mijn tijd in Engeland tot toe is mij zeer goed bevallen! Zo goed zelfs dat ik af en toe moeite heb met ’t typen van dit bericht, omdat ik echt moet nadenken over sommige Nederlandse woorden. Ook als ik praat moet weer redelijk goed nadenken “F**k, why can’t I recall that word!”.
  Maar ja, wat verwacht je als je langer dan 2 maanden alleen maar Engels praat.

  Over de opleiding, die bevalt me ook uitstekend. Voor degenen die mijn laatste video hebben gezien (beeldmateriaal van mijn school), ik zit niet meer op de L2. Na 2 maanden les hebben ze besloten mij naar ’t hoogste niveau over te plaatsen, de L3. Omdat ik “too good” was voor de L2.
  Ik liep veel werkstukken voor op ’t schema, op een bepaald moment zeiden ze zelfs “Go play, do whatever you want.”
  Dus nu zit er lekker wat meer uitdaging in.
  Helaas mag ik vrijwel niks vrijgeven over de werkstukken die ik moet maken, omdat het eigendom is van de school. Maar aan de positievere kant, 1 op 1 zo gezegd, mag ik alles vertellen wat ik daar gehad heb. Het is puur van belang dat er geen lesmateriaal gratis gepubliceerd wordt.
  Dat kan ik nog wel begrijpen.

  Ook zal ik ergens in het jaar op mijn school les gaan geven (helaas niet betaald :P). Ze kennen blijkbaar mijn video’s (ik vermoed dat de andere studenten dat doorgeven hebben, want ik werd door best een groot deel van de nieuwe en oudere studenten herkend) en zagen het wel zitten als ik eens een klas overnam. (Excuus om thee te slurpen denk ik.)
  Het lijkt hun wel een goede ervaring en ik zie het zeker wel zitten. Betaald of niet: mooie ervaring.

  Later vertel ik wel meer over het hoe en wat er gebeurt, voor zover ik mag.

  Joe

  In antwoord op: Keertje smeden, nu het nog kan #8005
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Heren, bedankt voor de woorden. Het is inderdaad op kort termijn, dus ik snap ’t goed als ’t niet lukt.

  Maar hoe dan ook, ik zal jullie zeker op de hoogte houden wat mijn vorderingen in Engeland zijn.
  7 september vertrek ik er naartoe, maar voor die tijd is de werkplaats al gesloten. Wanneer precies weet ik niet, dat is afhankelijk hoe snel de opslag nu vrij is.

  In antwoord op: Smeedweekend Archeon #8004
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Hé, dat lijkt me erg leuk voordat ik nog naar Engeland ga, zit toch heel dicht bij mij in de buurt!

  Zou je me op joeyvandersteeg@hotmail.com willen vertellen hoe of wat?

  Groeten,

  Joe

  In antwoord op: Wat kan ik hiermee? #7888
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  De functie wordt hier netjes boven mij beschreven.

  Ik heb ook nog een oud gereedschappencatalogus liggen van 1928. In dit boek
  wordt dit stuk gereedschap een voorijzer genoemd.

  In antwoord op: Nieuw Refflinghaus aambeeld 150kg #7875
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Bedankt Ruud,

  Ja, in Engeland word ik opgeleid tot smid. Daar krijg ik vanzelfsprekend smeden, daarnaast ook alle vormen van lassen en een onderdeel bedrijfskunde. Zodat, als ik daar klaar ben, een mooi internationaal erkend papiertje heb en zelf een bedrijf zou kunnen starten of bij een bedrijf werken.

  Joe

  • Deze reactie is gewijzigd 10 jaren, 11 maanden geleden door TechnicusJoe.
  In antwoord op: Nieuw Refflinghaus aambeeld 150kg #7868
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Eens kijken of de foto’s zo wel werken.
  Edit: hehe, nu wel!

  • Deze reactie is gewijzigd 10 jaren, 11 maanden geleden door TechnicusJoe.
  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  In antwoord op: Aambeeld gezocht #7808
  TechnicusJoe
  Deelnemer

  Hoi Leander,

  Ik heb nog wel een mooi aambeeldje (die aan je eisen voldoet) voor je staan. Stuur me maar een email: joeyvandersteeg@hotmail.com

  Groeten,

  Joe

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)